Aukelien van Hoytema

Aukelien van Hoytema

Aukelien van Hoytema

|

Aukelien van Hoytema werd geboren in Amsterdam, groeide op in Den Haag, studeerde Frans en piano in Genève en musicologie in Leiden en Utrecht. Ze deed staatsexamen piano en studeerde als musicoloog af op ‘De onbekende opera’s van Schubert’.

Het was tijdens een afstudeerstage bij de VARA dat Aukelien met radio in aanraking kwam. Na nog een aantal maanden bij de NOS te hebben gewerkt, kwam ze bij de TROS, later AVROTROS, terecht, Ze was verantwoordelijk voor de samenstelling en presentatie van vele programma’s. Aukelien van Hoytema presenteerde en produceerde een aantal televisie-uitzendingen onder de noemer ‘TROS Klassiek’ en produceerde en presenteerde concertseries als ‘Jonge Meesters aan Zee’. Ze produceerde 35 jaar het radioprogramma “Een goedemorgen met een bekende Nederlander” en ze geeft inleidingen bij concerten en lezingen in het hele land.

Aukelien zingt in twee bands (popmuziek en jazz) en treedt op met haar programma’s over George Gershwin en Kurt Weill en met haar dochter cabaretiere Sophie van Hoytema.

Ze schrijft over muziek in het muziekblad LUISTER.