Edwin Rutten

Edwin Rutten

Edwin Rutten

Edwin Rutten schrijft en vertelt verhalen bij klassieke muziek met de Nederlandse symfonieorkesten en in Duitsland in o.a. de Berliner Philharmonie en in Engeland met The Hallé Orchestra in Manchester.

Hij schrijft en vertelt op cd het verhaal bij Bach’s “Mattheus Passie” en het “Weihnachtsoratorium”. Verder verschenen de cd’s “Mozart…je zal maar een wonderkind zijn”, “Let’s Barok”, “het Carnaval der dieren”, “Assepoester en het Zwanenmeer” en “The Young Persons Guide to the Orchestra & de big band”.

Genomineerd voor de Edison Publieksprijs 2012 voor zijn verhaal “De Notenkraker”, uitgevoerd door de Berliner Philharmoniker o.l.v. Sir Simon Rattle.

Een gouden plaat uit handen van Pierre Audi voor zijn verhaal van Der Ring des Nibelungen van Richard Wagner met delen uit een opname met dirigent Bernard Haitink die het eerste exemplaar in ontvangst neemt.

Hij start gedurende zijn gymnasiumtijd met zijn klasgenoot en vriend Rogier van Otterloo een jazzcombo met Rutten vocaal en op slagwerk. Hij treedt als 17 jarige op met het Metropole Orkest. Vocaal solist op het North Sea Jazz Festival.

Vast gastdocent jazz workshops aan het Conservatorium van Amsterdam.

Speelt zestien jaar Ome Willem op televisie en maakt deel uit van de cast van het Klokhuis. Hoofdrol in de musicals “Annie” en “Dr. Dolittle”. Vertolkt de “Haushofmeister” in de opera “Ariadne auf Naxos” van Richard Strauss en de rol van “Frosch” in de “Fledermaus”.

Zes jaar presentator Muziekwijzer op Radio 4 en voor het tiende jaar Npo soulenjazz.nl. Geeft het televisiecommentaar voor het Nieuwjaarsconcert van de Wiener Philharmoniker. Schrijft een column voor Klassieke Zaken.

Edwin’s motto ”Jong beginnen, dan heb je een leven lang plezier van muziek luisteren of muziek maken”.