Irina Simon-Renes

Irina Simon-Renes

Irina Simon-Renes

|

Irina Simon-Renes is geboren in Boekarest alwaar ze viool studeerde aan de George Enescu School voor Muziek. In 1990 verhuisde ze naar Berlijn waar ze haar vioolstudie vervolgde bij Thomas Zehetmair, Christoph Poppen en Antje Weithaas.

Irina Simon-Renes ontving stipendia van de Orkest Academie van de Berlijnse Staatskapelle van 1998 tot 2000. Vervolgens trad zij bij het Philharmonisches Staatsorchester in Hamburg aan als aanvoerder van de tweede violen. In 2001 werd ze voor het eerst aangesteld als plaatsvervangend aanvoerder van de tweede violen van het prestigieuze Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks en heeft de tweede violen geleid bij dit orkest van 2003-2009.

Ze speelt ook regelmatig als gast-concertmeester en als gast-aanvoerder bij orkesten als het Mahler Chamber Orchestra, het Bayerische Staatsorchester, het Koninklijk Concertgebouworkest, Radio Filharmonisch Orkest en het Scottish Chamber Orchestra. In 2013 was ze lid van het prestigieuze Lucerne Festival Orchestra onder leiding van Claudio Abbado.

Als soliste heeft Irina Simon-Renes vioolconcerten van Berg, Bartok en Beethoven uitgevoerd op belangrijke locaties zoals de Philharmonie in Berlijn. Ook speelde zij Mozart in München met het Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks onder leiding van Mariss Jansons.

Sinds ze het Athena Quartet mede heeft opgericht in 1998 heeft kamermuziek een prominente plaats in de agenda van Irina Simon-Renes ingenomen. Ze heeft deelgenomen aan tal van festivals zoals die van Salzburg, Luzern en Rheingau. Ook was zij een regelmatige gast in de kamermuziekserie van de Beierse Radio.

Een van de hoogtepunten van 2014 was haar optreden op het Prinsengrachtconcert samen met Lisa Batiashvili, Francois Leleux & Friends. Met 700.000 kijkers was dit evenement een van de best bekeken klassieke muziek concerten op de Nederlandse televisie.

Irina Simon-Renes is sinds 2010 artistiek leider van het International Chamber Music Festival Wassenaar. In 2012 ontving ze de eerste Wassenaarse Cultuurprijs, mede voor haar inzet voor het werken met en inspireren van kinderen.