Jawa en Shaza Manla

Jawa en Shaza Manla

Jawa en Shaza Manla

|

Jawa Manla (‘liefde’), geboren op Valentijnsdag, is één van de grootste muzikale talenten van Syrië. Op zeer jonge leeftijd reisde ze al o.a. naar Egypte, Libanon, Oman en Turkije om op te treden met gerenommeerde orkesten of les te krijgen van de allergrootste ud-spelers.
In 2009 kreeg ze door haar uitzonderlijke prestaties tijdens een prestigieus internationaal ud-concours een beurs die haar in staat stelde om les te krijgen van de Libanese grootmeester op de ud Sharbel Rohana. Ze was toen 13 jaar oud. Twee jaar later won ze de hoofdprijs van ditzelfde concours.
In Egypte volgde Jawa lessen bij Nasser Shamma, een naam die veel ontzag afdwingt bij iedereen die thuis is in de Arabische muziek. In Turkije studeerde Jawa makamf en soufi bij grootmeester Necati Çelik.
Afgelopen zomer moest Jawa met haar familie vluchten. Ze kwam terecht in azc Alkmaar waar ze haar weg vond naar Orchestre Partout, een vluchtelingen-ensemble geliëerd aan Stichting de Vrolijkheid.
Jawa nam zich voor om niet stil te zitten en meteen kansen aan te grijpen om de culturele rijkdom van haar land onder de aandacht te brengen. Opdat het prachtige land, dat nu door oorlog verscheurd wordt en uit elkaar valt, trots op haar kan zijn.

Shaza Manla (12 jaar) is het jongere zusje van Jawa. Waar Jawa haar ziel aan de ud gaf, koos Shaza de qanoun. Samen met haar oudere zus speelde Shaza in het ensemble Qasyoun, vernoemd naar de hoogste berg van Syrië.
Qanoun spelen geeft Shaza een koninklijk gevoel, vertelt ze. Wanneer ze speelt is haar hoofd leeg en gaat al haar energie en gevoel naar haar instrument en de muziek. Alle muziek die Shaza hoort kan ze direct op qanoun meespelen.
In azc Alkmaar volgde Shaza vioolles bij de Vrolijkheid. Naast muziek heeft Shaza een groot talent voor tekenen.

Jawa en Shaza zijn de dochters van vader Abdulkader Manla en moeder Salwa Zaher. Abdulkader geniet als acteur veel aanzien in Syrië en Egypte. Salwa werkte in Damascus als journaliste en vertaalster.

In november 2015 gingen Jawa en Shaza met het Nederlands Blazers Ensemble op tournee door azielzoekercentra in het kader van het project “Oost west thuis niet best”. Ook traden ze op tijdens het NBE nieuwjaarsconcert 2016.

Jawa en haar zusje Shaza (en hun ouders) zijn het exponent van wat een land als Syrië aan culturele rijkdom te bieden heeft.