Lisa Batiashvili

Lisa Batiashvili

Lisa Batiashvili

|

De Georgische violiste Lisa Batiashvili, genomineerd als Gramophone’s Artist of the Year 2017, heeft langdurige relaties opgebouwd met een aantal van ’s werelds toonaangevende orkesten, waaronder het New York Philharmonic, Staatskapelle Berlin, Berliner Philharmoniker, Tonhalle-Orchester Zürich, Chamber Orchestra of Europe en London Symphony Orchestra.
Vorig seizoen was Lisa Artist-in-Residence bij het Koninklijk Concertgebouworkest. Ze werkte voor het eerst met de dirigenten Gustavo Dudamel en Michael Tilson Thomas, en had optredens samen met Christian Thielemann en Sir Simon Rattle, met wie ze regelmatig samenwerkt. Dit seizoen is ze Artist-in-Residence bij de Accademia Nazionale di Santa Cecilia (Rome).

Lisa neemt exclusief op voor Deutsche Grammophon. Haar nieuwste album “Visions of Prokofiev” werd uitgebracht in februari 2018. Lisa’s eerdere opname van de vioolconcerten van Tchaikovsky en Sibelius met Daniel Barenboim en Staatskapelle Berlin kreeg internationale lovende kritieken. Zij heeft ook het vioolconcert van Brahms met Staatskapelle Dresden (Christian Thielemann) en het eerste vioolconcert van Sjostakovitsj met Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks (Esa-Pekka Salonen) opgenomen. De vioolconcerten van Beethoven, Sibelius en Lindberg heeft Lisa voor Sony opgenomen. In 2016 bracht EuroArts een DVD uit van Lisa’s live Waldbühne-uitvoering van Bartok’s Vioolconcert No.1 met Berliner Philharmoniker (Yannick Nézet-Séguin).

Lisa, een studente van Ana Chumachenco en Mark Lubotsky, verwierf op 16-jarige leeftijd internationale erkenning als de jongste concurrent ooit in de Sibelius-competitie. Ze ontving twee ECHO Klassik-awards, de MIDEM Classical Award, de Choc de l’Année, de Accademia Musicale Chigiana International Prize, de Leonard Bernstein Award van het Sleeswijk-Holstein-muziekfestival en de Beethoven-Ring. In 2015 werd ze uitgeroepen tot Musical America’s Instrumentalist van het jaar.

Lisa woont in München en speelt een Giuseppe Guarneri “del Gesù” uit 1739, in bruikleen gegeven door een particuliere verzamelaar.
Vanaf 2019 is zij de artistiek leider van Audi Sommerkonzerte, Ingolstadt.