De negende editie van het ICMF Wassenaar zal van 31 mei t/m 3 juni 2018 plaatsvinden

Na het zeer geslaagde Festival van vorig jaar waarbij ICMF volgens de Wassenaarse Krant “een verpletterende indruk achterliet” is violiste en artistiek directeur Irina Simon Renes en haar team volop bezig met de voorbereidingen van de negende editie van het International Chamber Music Festival Wassenaar. Gedurende deze bijzondere muzikale dagen zindert Wassenaar, maar willen we, met muziek uit die tijd, ook terugblikken naar andere tijden omdat het in 2018 precies 100 jaar geleden is dat de eerste wereldoorlog eindigde. Een bijzonder moment dat verdient herdacht te worden met een blik naar de wereld van nu.

 

  • Het festival wordt op donderdag 31 mei 2018 geopend met een lezing “Muziek moet je horen” in de Warenar te Wassenaar. Muziek vult en verrijkt ons leven. Wat is muzikaliteit? Hoe beleef je muziek? Met de Leidse Muziekperceptie Test meet dr.ir. Jan de Laat, audioloog LUMC, ter plekke hoe scherp uw muzikaliteit is. Waarom is slechthorendheid een handicap om muziek te beluisteren en hoe u dat kunt compenseren, dat vertelt kno-arts Evert Rijntjes. Zijn we allemaal even muzikaal en kun je je muzikaliteit meten, trainen en verbeteren? Als toegift krijgt u een voorproefje van de televisiequiz “Wie is de muzikaalste mens van Nederland?”. Laat u verrassen!   (aanvang: 20.00, tickets 15,- incl reserveringskosten)  Reserveer uw kaarten hier!

 

  • Museum Voorlinden vormt de prachtige locatie waar op vrijdag 1 juni 2018 de feestelijke opening van het Festival plaatsvindt met een uitvoering van “L’Histoire du Soldat” (1918) van Igor Stravinsky: een muzikale parabel over een soldaat die zijn viool ruilt voor geld; een thema dat 100 jaar later nog steeds actueel is. Een heel bijzonder element dat wordt toegevoegd op deze gedenkwaardige avond is het simultaan vertonen van de met een Emmy bekroonde tekenfilm van R. Blechman (1930), welke gebaseerd is op de “Soldier’s tale”.  Mr Blechman, aan wiens tekenfilms zelfs door het Museum of Modern Art in New York een “retrospective” werd gewijd, heeft hiervoor aan het ICMF zijn speciale medewerking verleend. Deze avond zal ook het begin markeren van een jaarlijkse samenwerking tussen ons festival en Camerata RCO, het kamerensemble van het Koninklijk Concertgebouworkest. En om op deze avond ook uw ogen te verwennen wordt er, voorafgaand aan de uitvoering, een exclusieve rondleiding door het museum georganiseerd en wordt u ontvangen met een glas champagne en een klein hapje. (Dresscode: black tie, aanvang 17.30, tickets 77,- incl reserveringskosten en drankje en klein hapje). Reserveer uw kaarten hier!

 

  • Voor ons inmiddels traditionele concert in de Dorpskerk op zaterdag 2 juni 2018 hebben wij de Georgische stervioliste Lisa Batiashvili (Artist in residence van het Koninklijk Concertgebouworkest gedurende het seizoen 2016-17) uitgenodigd. Lisa Batiashvili staat bekend als een artieste die haar duidelijke stem niet alleen op concertpodia laat horen, maar ook in interviews en toespraken – een artieste die haar verantwoordelijkheid als ambassadeur voor vrede serieus neemt. Gedurende het concert zullen o.a. werken van de Georgische componist Sulkhan Tsindsadze en de Russische componist Dimitri Sjostakovitsj ten gehore worden gebracht. Lisa Batiashvili speelt die avond samen met het Alma Quartet, Irina Simon-Renes en de Finse musici Lilli Maijala en Kati Raitinen. (aanvang: 20.00, tickets 37, 50 incl reserveringskosten en een glaasje prosecco) Reserveer uw kaarten hier!

 

  • Op zondag 3 juni 2018 vindt het afsluitende concert voor de kinderen plaats op kasteel Oud Wassenaar. Voor hen wordt het betoverende werk “Le Carnaval des Animaux” van Camille Saint-Saëns uitgevoerd door een groot aantal topmusici –Irina’s muzikale vrienden- die u door de jaren heen bij het ICMF heeft kunnen horen. Ter voorbereiding op deze uitvoering bezoekt Irina Simon-Renes een aantal basisscholen en worden kinderen betrokken bij activiteit met thema “Superhelden gezocht!”.  Zo sluiten wij het festival graag af met een positieve hoopvolle noot. (aanvang: 12.00, tickets kinderen 6,-/ volwassenen 17,- incl reserveringskosten, voorprogramma, zoals schminken vanaf 11.00)  Reserveer uw kaarten hier!

Tot slot hechten wij eraan hier te vermelden dat het ICMF zich ook inzet voor degenen die niet meer in staat zijn om naar een concert toe te gaan. Irina en haar musici maken daarom speciaal tijd om op de eerste dag van het Festival een op maat gesneden programma ten gehore te brengen in Seniorenresidentie Van Ommerenpark.

 

Het systeem van de kaartverkoop is dit jaar gewijzigd

De verkoop van de toegangskaarten door het secretariaat van het ICMF is in het verleden te arbeidsintensief gebleken. Reden waarom besloten is de kaartverkoop in handen te geven van klassiekemuziek.nl, een professionele organisatie die ervaren is op het gebied van kaartverkoop bij muziekfestivals en waar steeds meer muziekensembles gebruik van maken. Een bijkomend voordeel van de landelijke reikwijdte van klassiekemuziek.nl is dat het ICMF ook een bredere ‘exposure’ zal krijgen.

Per 15 maart zal de openbare online kaartverkoop starten! In mei zullen er ook kaartjes bij boekhandel De Kler te koop zijn.