Het ICMF is een klein wondertje – Aukelien van Hoytema

Het Internationaal Kamermuziek Festival Wassenaar (ICMF) is een klein wondertje. Iedere keer weet muzikaal leidster violiste Irina Simon-Renes weer een uitermate boeiemd programma samen te stellen, verrasende locaties te verzinnen en topmusici bijelkaar te brengen. Vorige week vrijdag mochten zij en haar musici gebruik maken van een droomlocatie: Joop van Caldenborgh had haar toestemming gegeven om te kunnen spelen in de audiozaal van Museum Voorlinden. Iedere concertbezoeker werd getrakteerd op een rondleiding in dit fantastische museum en daarna mocht men genieten van Stravinsky’s theatrale werk L’Histoire du soldat, oorspronkelijk voor septet en drie acteurs geschreven.

Irina Simon had, in plaats van voor drie acteurs, gekozen voor de film van de bekende Amerikaanse animator en illustrator R.O. Blechman. Uitermate knap speelde het septet, bestaande uit leden van de RCO Camerata en Irina Simon, onder leiding van Olivier Patey, synchroom met de film, Stravinsky’s muziek. Het was een gouden greep, deze combinatie. De violiste sprak vol animo over haar contact met de nu 88-jarige Blechman (velen zullen zijn werk kennen van de covers van The New Yorker) die haar toestemming gaf de film bij de muziek te vertonen.

Stravinsky’s muziek is kwetsbaar. Die is open en enkelvoudig geschreven voor de zeven stemmen en vooral bijzonder virtuoos en ritmisch ingewikkeld, maar de musici brachten het op meeslepende wijze.

Het verhaal van de Soldaat werd van te voren zeer smeuïg verteld door Charles van Beuningen.

Het was een hele bijzondere avond, waarop vele kunsten bij elkaar kwamen.

Aukelien van Hoytema.