Beatrice Muthelet

Beatrice Muthelet

Beatrice Muthelet

|

Een uitzonderlijk musicus, een combinatie van elegantie en finesse, altijd op de hoogte van wat er om haar heen gebeurt, waardevol voor haar medemuzikanten
Simon Rattle – dirigent

De Frans-Duitse altvioliste Beatrice Muthelet groeide op in Versailles. Op vijftienjarige leeftijd verhuisde zij naar Israël om te studeren aan de prestigieuze Telma Yelin High School of Arts. Middels een studiebeurs van de American Israel Foundation kon ze een opleiding viool en altviool volgen bij Chaim Taub, alsook masterclasses bij Isaac Stern en Shlomo Mintz. Op negentienjarige leeftijd besloot ze om haar studies in de Verenigde Staten voort te zetten. Beatrice Muthelet kreeg een volledige beurs bij de Manhattan School of Music en werd Pinkas Zuckerman’s eerste altvioolstudente. Drie jaar later keerde ze terug naar Europa en speelde zij bij de Berliner Philharmoniker – eerst als studente aan de Karajan Academie en vervolgens als lid voor nog eens twee jaar. In 2001 sloot ze zich aan bij het Mahler Chamber Orchestra als solo altvioliste. Op persoonlijke uitnodiging van dirigent Claudio Abbado werd ze hetzelfde jaar ook een van de oprichters van het Lucerne Festival Orchestra.

Sindsdien heeft ze als solo-altiste opgetreden in orkesten zoals Gewandhaus Leipzig, Münchener Philharmoniker, Bamberger Symphoniker, Swedish Radio en Filarmonica della Scala di Milano.

Haar grootste passie blijft echter de kamermuziek. Samen met de broers Renaud en Gautier Capuçon richtte zij het Capuçon kwartet op met wie ze tot 2013 in de meest prestigieuze zalen en festivals van Europa optrad. Samen namen ze ook twee cd’s op, geproduceerd door EMI.

Beatrice Muthelet speelt kamermuziek met partners zoals Martha Argerich, Steven Isserlis, Isabelle Faust, Victoria Mullova, Maxim Vengerov en Hélène Grimaud. In maart 2017 zal ze haar eerste solo-album uitbrengen met de complete werken voor altviool van Harald Genzmer, in samenwerking met de Duitse pianist Oliver Triendl.