Irina Simon-Renes

Irina Simon-Renes

Irina Simon-Renes

|

De in Roemenie geboren violiste Irina Simon-Renes studeerde in Berlijn bij Thomas Zehetmair, Christoph Poppen en Antje Weithaas. Haar carriere als orkestvioliste begon in 1998 aan de Akademie van de Staatskapelle Berlijn. Vervolgens ging ze als aanvoerder van de tweede violen naar het Philharmonisches Staatsorchester Hamburg en vanaf 2001 speelde ze op dezelfde positie bij het prestigieuze Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks in München.

Sinds de oprichting in 2010 is zij Artistiek Leider van het International Chamber Music Festival Wassenaar. In 2012 ontving ze de eerste Wassenaarse Cultuurprijs, mede voor haar inzet voor het werken met en inspireren van kinderen.

Naast masterclasses en kammermuziekoptredens speelt ze ook regelmatig als gast-concertmeester en als gast-aanvoerder bij orkesten zoals het Mahler Chamber Orchestra, het Bayerische Staatsorchester, het Koninklijk Concertgebouworkest, het Scottish Chamber Orchestra en het Radio Filharmonisch Orkest. In 2013 werd ze lid van het prestigieuze Lucerne Festival Orchestra o.l.v. Claudio Abbado.

Samen met Lisa Batiashvili, Francois Leleux & Friends trad ze op bij het Prinsengrachtconcert 2014.

Irina Simon-Renes bespeelt een Nicolò Gagliano uit 1768.