Santa Vižine

Santa Vižine

Santa Vižine

|

Santa Vižine komt uit Riga en studeerde aan de Jāzeps Vītols Letse Muziekacademie bij Arigo Strals. De Letse altvioliste was winnares van de Letse Staatsprijs in 2005 en won de speciale juryprijs tijdens het Hedendaagse Kamermuziekfestival Krzysztof Penderecki in 2008.

In december 2017 sloot Santa Vižine zich aan bij het Concertgebouworkest.

Daarvoor, van 2009 tot seizoen 2016/17, was ze aanvoerder van de altviolen bij Gidon Kremers kamerorkest Kremerata Baltica. In die functie werkte ze met vooraanstaande solisten als Martha Argerich, Mikhail Pletnev, Daniil Trifonov, Lisa Batiashvili, Patricia Kopatchinskaja, Didier Lockwood, Mischa Maisky, Mate Bekavac en Sergei Nakariakov.

Ze strad als soliste op met Sinfonia Concertante en Kremerata Baltica. Daarnaast was ze ook te horen met bijvoorbeeld met het Lets Nationaal Symfonieorkest, het Gustav Mahler Jugendorchester, het Gothenburg Symfonieorkest en het kamerorkest Sinfonietta Riga.

In het seizoen 2012/13 nam ze deel aan de Academie van het Concertgebouworkest.

Santa Vižine speelde in zalen als Carnegie Hall in New York, de Musikverein in Wenen, de Royal Albert Hall in Londen, Suntory Hall in Tokio, het Sydney Opera House en de Elbphilharmonie in Hamburg. Ze trad op tijdens onder meer het Enescu Festival in Boekarest, de Wiener Festwochen en – samen
met Kim Kashkashian, Gidon Kremer, Steven Isserlis en Christian Tetzlaff – tijdens Chamber Music Connects the World in 2014.